Russefeiring en gammel feiring

Visste du at russetiden er en gammel tradisjon, som har røtter helt tilbake til 1700-tallet, og oppstod i Danmark? På den tiden var det ikke universiteter i Norge, og Norges studenter tok sin utdannelse i København i Danmark. Det er her russefeiringen ble til, og de røde russeluene kom ikke til  Oslo – eller Kristiania – før i starten av 1900-tallet. Og som vi fleste vet, så finnes det ikke kun røde russeluer mer, men i mange ulike farger som gir en indikasjon til hvilke fag man tar på skolen. Mange andre tradisjoner lever videre, blant annet snekkerbukser og knuteregler.

Russetiden i konstant utvikling

I dag er russetiden en stor del av den norske kulturen, og har nesten blitt til en stor bransje i seg selv. Det finnes leverandører for russ som selger russebukser, luer, klær, sko, klistremerker og alt annet en russegjeng trenger. Russ har også begynt å oppgradere på mange andre punkter. Blant annet har russ startet å oppgradere sine russebiler til russevans eller russebusser. Derfor kan du nå finne russebiler helt ned til ti tusen kroner, eller hvis du vil gjøre russetiden enda større, kan du gjøre som “Bussen” å bruke rundt fire millioner på det.

Russedugnad – en effektiv finansiering

Men før man går helt bananas med å investere i russetiden, er det også viktig å sette det finansielle på plass. Spesielt om deres russebuss skal ha en verdi på fire millioner. En ny utvikling ved russetiden er derfor å samle inn nok penger for å finansiere alt, og derfor er russedugnad en god måte å effektivt samle nok penger på. Russedugnad går egentlig bare ut på at russegjengen går sammen om å tjene penger, om det så er å selge dugnadsprodukter som den klassiske toalettpapiret, eller andre ting som tennbriketter, kaker, syltetøy eller annet.